Skulptur på uppdrag hur fungerar det?


Jag kan göra en skulptur till exempel efter ett fotografi. Det kan vara ett semesterminne eller något annat. Jag har gjort människor, bilar och flygplan efter önskemå. Det tar ganska lång tid att göra en skulptur därför behöver man vara ut i god tid. Minst en månad innan. Själva skulpterandet tar oftast bara några dagar men sedan ska leran torka långsamt och kontrollerart gärna i 2 veckor eller mera. Bränd keramik är alltid ihålig. Till skillnad mot självtorkande oljebaserade leror kräver keramik mycker mera teknik . En figur som är en skollinjal hög har ihålig kropp ben och huvud. Det är därför det är svårt och tar tid.  Efter första bränningen lägger man antingen på en oxid och bränner den ytterligare en gång, så kallad stengodsbränning. Stengodset är väldigt beständigt över tid, men man kan inte helt kontrollera hur en oxid tar. Det är en chansning helt enkelt. Oxid passar bra på en skulptur den blir tidlös lite monocrome. 


Man kan även välja att hoppa över den andra bränningen och i stället måla den direkt. Jag använder airbrush rätt ofta. Det är lättare att kontrollera resultatet. Man kan ändå få ett oxidliknande resultat. Godset blir inte lika beständigt med bara en bränning men för en skulptur är det ingen fara. Bruksföremål däremot bränns alltid 2 gånger och då har man oftast en glasyr på innan den andra bränningen. Jag gör i princip ingen brukskeramik. Vill du ha koppar fat vaser eller likande vänd dig till en keramiker som är duktig på att dreja. 


Vad kan man förvänta sig?

Titta gärna på bilderna på första sidan. När det gäller människor så kan man fånga kroppsform och vissa drag. Ta tillexempel skulpturen "epedemiologen & jornalisten" du ser att det är Anders Tegnell efter som du vet att det är han. Ansiktslikhet är inte fullt möjlig på en skulptur som är stor som en barbie docka. Leran krymper ca 20 % genom bränningarna ansikten kan lätt deformeras. Därför är det oftast bättre att tona ner ansiken. Ögat är väldigt känsligt för just ansiken och det är bättre att undvika för mycket detaljer efter som de lätt förvrängs. Jag brukar försöka fånga händelsen, känslan. Vad är det i bilden som är viktigt vad uttrycker figurerna utåt och mot varandra.    


Efter som man kan göra ändringar längs vägen innan bränning brukar jag låta beställaren vara med på ressan. Genom att skicka bilder visa hur jag gör och är alltid öppen för att ändra. Det blir en gemensam resa så långt det är möjligt. För att godset ska hålla får man ibland förenkla vissa former. Man kan inte ha för tunnt gods då håller det inte. Man får hitta vägar runt eller kompletera med detaljer i andra material.


Priset beror på mängden arbete, storlek antal figurer, en eller 2 bränningar, vilken typ av sockel osv.    


Välkomman att höra av dig. Du kan skriva till kontakt(snabela)migust.se eller använda formuläret nedan. Exempel på tidigare uppdrag nedan.